iel1 & Chronische pijn

Pijn. Volgens Wikipedia een “onplezierige sensorische en/of emotionele ervaring veroorzaakt door feitelijke of mogelijke weefselschade of die beschreven wordt in termen van weefselbeschadiging; ergens in het lichaam is een verwonding of dreigt er een te ontstaan.“   Goed, lijkt me duidelijk. Pijn wordt door het overgrote deel van de mensheid als vervelend ervaren, maar pijn heeft een essentiële signaalfunctie door aan te geven dat er iets mis is in je lichaam. Wanneer de verwonding geneest gaat de pijn weer weg. Ook niets nieuws, ga ik vanuit. Maar in sommige gevallen blijft de pijn, ondanks dat de verwonding is genezen. In dat geval wordt het ‘medisch onverklaarbare, chronische pijn’, en dat labeltje heb ik gekregen.

Om van die pijn af te komen ben ik gaan revalideren en inmiddels volg ik een re-integratieprogramma, speciaal voor mensen met medisch onverklaarbare, chronische pijn. Door de grote hoeveelheid pijnprikkels passen je zenuwen en hersenen zich aan, zo worden je zenuwen gevoeliger en het gebied in je hersens dat pijn registreert groter, waardoor je nog meer pijn ervaart. Daar komt nog bij dat de hoeveelheid prikkels wordt beïnvloed door andere factoren zoals stress, angst en over- en onderbelasting. Dus, door bijvoorbeeld stress worden er meer pijnprikkels naar mijn hersenen gestuurd, waardoor mijn zenuwbanen en hersenen gevoeliger worden en die pijnprikkels ook beter waarnemen. Prachtige negatieve spiraal dus. Ik heb geen biologie gestudeerd en ik krijg het uitgelegd met behulp van een metafoor over konijntjes, dus ik ben bang dat ik het niet tot in detail kan uitleggen.

Het mooie aan dit verhaal is echter dat de prikkels kunnen worden verminderd, of zoals onze psycholoog het zegt ‘de konijntjes kunnen worden uitgemoord’. Klinkt toch minder gezellig. Door stress tegen te gaan, angst te verminderen en regelmatig maar met mate te bewegen, worden er minder prikkels naar de hersenen gestuurd. Als dat een tijdje wordt volgehouden kun je het aanpassingsproces van je zenuwen en hersenen weer terug draaien. Dus het gebied in je hersenen dat pijn registreert krimpt en je zenuwen worden minder gevoelig, waardoor je minder pijn ervaart. Positieve spiraal!

One comment

  1. Pingback: EMDR - iel1.nl

Laat hier een reactie achter