Doelen #1: Wat wil je wél?

Al nadenkend over mijn blog en over de lessen van de afgelopen tijd, ontstond er in mijn hoofd een trilogie betreffende doelen stellen en deze behalen. Gewoon, hoe ik denk dat het werkt. Vandaag deel 1: wat wil je wél?

Ik merk aan mezelf en veel mensen om me heen dat we geneigd zijn om te praten en te denken over wat we niet willen. Dit vind ik logisch, het is tenslotte vaak ongenoegen dat de wens om verandering veroorzaakt. Toch ben ik van mening dat een andere aanpak beter is. Ik vind het namelijk negatief en passief. Daarbij zorgt het voor onduidelijkheid. Als ik nu naar buiten kijk denk ik “ik wil geen regen en onweer” (ik zit momenteel midden onder een hardnekkige rode vlek op buienradar…)  en hoewel dat misschien heel logisch is (wie wil er nu regen en onweer?) is het ook onduidelijk. Want wat wil ik dan wel? Zon? Sneeuw? Hagel? Tornado’s?

watwiljewelNu is dat in het voorbeeld van het weer niet zo’n punt, want daar heb je geen invloed op. In veel situaties is het wel van belang omdat je er invloed op hebt. Stel, je baan is echt beroerd, je baas in een flapdrol en het betaalt voor geen meter. Dan kun je gaan denken “ik wil deze baan helemaal niet”. Uhm. Oké. Wat wil je dan wel? In de WW? Bijstand? In een hutje op de hei gaan wonen? Een andere leuke baan? Als er zoveel opties zijn, hoe weet je dan welke stappen je moet zetten, welke kant je op wilt? Als je op vakantie gaat kies je ook je bestemming, dus waarom met dit soort kwesties niet?

Je kunt er ook voor kiezen om te denken “ik wil een baan met een leuke baas en een goed salaris”. Het is geen wondermiddel of een hotline met God/Krishna/universum/Vliegend Spaghettimonster, helaas. Je zult er wel zelf je best voor moeten doen. Maar wanneer je je bestemming weet, kun je je route uit gaan stippelen. Je focus ligt op wat je wel wilt, op waar je blij of gelukkig van wordt. En ik ben van mening dat dat je al meteen blijer en gelukkiger maakt. Het werkt optimistisch en hoopvol. “Dat wil ik, dus daar ga ik naar toe”.

Vrijdag volgt er een blog over hoe ik die route precies plan.

2 comments

  1. Nicky says:

    Mooi geschreven, dit is zeker iets waar ik wat meer over na moet denken. Ik stel altijd van die halve doelen “ongeveer zo” of “iets in die richting” maar het blijft vaag waardoor ik er ook weinig mee doe. Ben benieuwd naar je blog van vrijdag!

    • iel1 says:

      Oh maar ik kan ook nog wel een blogje schrijven over het formuleren, dan kun je dit probleem oplossen. Oké het wordt het een kwartet, haha!

Laat hier een reactie achter