Geleerd: 3 nieuwe communicatieregels

Het is klaar. De laatste bijeenkomst is geweest en na bijna 15 maanden heb ik afscheid genomen van het revalidatiecentrum. Bewust en onbewust ging ik evalueren en afsluiten. Samen met mijn vriend ging ik uit eten, ik nodigde 3 lieve vrienden uit voor een diner bij mij thuis en ik kreeg cadeaus en bloemen. Alsof ik ben afgestudeerd en ergens klopt dat. Een intensieve studie Elainologie. Maar ook buiten het centrum heb ik veel geleerd, onder andere van mijn omgeving. Zo is het me opgevallen hoe verschillend mensen reageren en daar heb ik mijn eigen lessen uit getrokken, dingen die ik zelf anders wil doen.

talk

1. Hoe gaat het?
De meest gestelde vraag ooit. We zijn niet in Amerika waar de standaard begroeting, “hey howarya” is, maar het is ook hier een vrij algemeen inhoudsloze vraag. Die vraag is niet genoeg.
Ik heb gelukkig vrienden die later in het gesprek nog eens vragen hoe het gaat, of die specifiek vragen naar de revalidatie, vrijwilligerswerk en solliciteren. Ook komen mensen speciaal naar me toe, bijvoorbeeld tijdens een  repetitie van de musicalvereniging,  om te vragen hoe het met me is. Die vragen voelen oprecht.
Als ik echt wil weten hoe het met de ander gaat ga ik daar voortaan expliciet naar vragen, of ik kom er later in het gesprek nog eens op terug.

vlop

2. Het giecheltje vol tanden
Er zijn ook mensen die het wel willen vragen maar niet durven. Mensen die niet weten wat ze moeten zeggen of die bang zijn dat ik het er niet over wil hebben. Daardoor ontstaan de meest ongemakkelijke situaties en zat ik daarna regelmatig met een rot gevoel (dat is overigens mijn eigen schuld) omdat het onderwerp genegeerd werd.
Nu heb ik een hele bijzondere vriendin, K. De eerste keer dat ze me dit goede voorbeeld gaf weet ik nog heel goed. Het was drie uur ‘s nachts en we stonden in de keuken toen het volgende gesprek plaats vond.
“Misschien een beetje stom maar ik weet niet meer of je al bent begonnen met revalideren, ik weet wel dat het rond deze tijd is.”
“ja ik ben vorig week begonnen. ”
“Oh ik wil graag weten hoe het gaat, als je er over wilt vertellen. Ik kan me ook voorstellen dat je daar misschien geen zin in hebt”
Zo simpel kan het zijn mensen. K. vraagt dingen. Subtiel, en met tact en een schattig gezicht. Ze vraagt wat ik dan precies voor een pijn voel, ze zegt letterlijk “ik weet niet wat ik moet zeggen”. Die eerlijkheid is zo fijn! Dat heb ik liever dan mensen die niets zeggen, of die een doos clichés opentrekken.
Als ik me ongemakkelijk voel ga ik het gesprek niet uit de weg maar ben ik eerlijk.

rijtje3. De klompentelefoon

Verhalen verspreiden zich met een turbosnelheid van mond tot mond. Lang niet altijd negatief, vaak is het puur uit belangstelling. En zo zijn er altijd mensen die informatie over mij via via krijgen en mij dus niets meer hoeven te vragen. Logisch en lekker efficiënt. Toch zorgt dat bij mij soms voor een rot gevoel (wederom mijn schuld) en is het een les. Zo kreeg ik eens de uitleg “maar mijn moeder vertelde dat ze van jouw moeder hoorde hoe het met je gaat, dus hoef ik je niets te vragen.”
Ik wil niet dat de klompentelefoon (heet het alleen in de Achterhoek zo?) normaal contact vervangt. Het is niet heel ingewikkeld om te zeggen “ik hoorde van dit en dat en van zus en zo, wat heftig/schrikken/leuk”, toch?
Ook wanneer ik de informatie of het nieuwtje al via een ander heb gehoord, toon ik belangstelling naar de persoon zelf.

Dit zal heus nog wel eens mis gaan, maar ik heb de intentie om volgens mijn nieuwe regels te communiceren. Het is niet moeilijk om ze toe te passen en kan een wereld van verschil betekenen.

Wat zijn jouw gouden regels in communicatie?

2 comments

  1. Nicky says:

    Klompentelefoon heb ik nog nooit gehoord, zou inderdaad best achterhoeks kunnen zijn ;)
    Mooi geschreven, en heel herkenbaar. Nr 2 vind ik ook altijd heel ongemakkelijk. En nr 3 snap ik nooit zo goed, wanneer je al wat gehoord hebt via iemand anders vind ik dat juist een reden om er naar te vragen en oprecht interesse te tonen.
    Mooie nieuwe communicatie regels, kunnen deze per direct voor de hele bevolking ingevoerd worden? ;)

Laat hier een reactie achter