18 september

Vanochtend stond ik op, alsof het een dag als elke andere was. Ik liet onze logeerhond Kobus uit, at een ontbijtje en checkte het nieuws en wat social media. Rond een uur of negen kreeg ik een melding van Timehop, één van mijn favoriete apps. Hij vertelt me elke dag wat ik exact één, twee, drie, vier en vijf jaar geleden plaatste op Facebook en Twitter. En toen viel het kwartje.

2014-9-18-20-40-5Twee jaar geleden had ik mijn afspraak bij het UWV. De keuring of ik in aanmerking kwam voor een WaJong. En dat ging op z’n zachts gezegd niet vlekkeloos. De nieuwe WaJong wet was al bekend en ik werd dan ook, zonder blikken of blozen, weg gestuurd zonder enige vorm van hulp. De details zal ik jullie besparen, maar meneer had nogal een andere visie dan uhm, tja, de rest van de wereld. Ik kon prima 40 uur in de week werken. Zo niet? Dan moest ik maar aan de pijnstillers of revalideren. De grond zakte onder me vandaan.

2014-9-18-20-39-9Eén jaar geleden. Ik deed zo hard mijn best, luisterde naar ieder advies en hield me aan iedere regel. Ik had wat minder pijn maar deed dan ook geen zak en de groepstherapie waar ik net mee begonnen was leek geen succes. De moed zakte in mijn schoenen.

wpid-img_20140826_210136.jpgVandaag, op 18 september 2014 gaat mijn contract in. Ik werk. Vanaf vandaag ben ik officieel werknemer bij Primark Nederland en ga ik mijn eigen geld verdienen. Morgen is mijn eerste werkdag (en krijg ik als het goed is een nieuw kaartje…) en ik vlieg momenteel  heen en weer tussen enthousiasme en zenuwen. Timehop liet me zien hoe veel er veranderd is in de afgelopen twee jaar en ik vind het heel bijzonder dat dit allemaal op 18 september is. Mijn moeder deed er nog een schepje bovenop, die is vandaag precies 38 geleden naar Nederland geëmigreerd.

En die meneer van het UWV? Ik kom regelmatig in het gebouw waar hij werkt en soms heb ik zin om te laten zien hoe het nu, na twee jaar met me gaat. Dat ik na intensieve behandeling (het was niet allemaal zoals de groepstherapie van een jaar geleden) nog steeds slechts 20 uur per week kan werken. Nou ja, had ie toch nog een beetje gelijk. De helft om precies te zijn.

Laat hier een reactie achter